2021-08-13 12:01:46• hírek • Bede Emőke

Kiderült, hány évesen hagyják el a családi otthont a romániai fiatalok

A családi fészekből való kirepülés a legtöbb fiatal számára fontos mérföldkőnek számít, hiszen ez a gyermekből felnőtté válás utolsó, s talán legmeghatározóbb állomása. Az azonban, hogy egy fiatalnak mikor lesz lehetősége vagy épp mikor érzi magát készen arra, hogy elhagyja a szülői házat, országról országra, kultúráról kultúrára változik. Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön közzétette arra vonatkozó felmérését, hogy az EU országaiban 2020-ban átlagosan hány évesen költöznek el otthonról a fiatal férfiak és nők.

Azt, hogy a fiatal férfiak és nők mikor döntenek úgy, hogy saját életet kezdenek, több tényező is befolyásolja, pl. hogy párkapcsolatban vannak-e vagy tanulnak-e még, de hasonlóan fontos faktornak számít a munkavállalás és az ezzel együtt járó anyagi függetlenség vagy épp a lakhatás megfizethetősége. Az Európai Unió fiataljai átlagosan 26,4 évesen hagyták el a családi otthont, viszont ez az életkor egyik tagállamról a másikra változik.


Az Eurostat adatai szerint a svéd fiatalok már 17,5 évesen önálló életet kezdenek, a luxemburgiak kicsivel később, 19,8 évesen költöznek ki otthonról, de Dániában sincsenek még 22 évesek a kirepülő fiatalok. Viszonylag korán, még 25 éves koruk előtt hagyják el a családi otthont a finnek (22 éves kor), az észtek (22,1 éves kor), a németek (23,38) és a franciák (24 éves kor) is.



A skála másik végén főként a délebbre helyezkedő európai országok szerepelnek. Legtovább a montenegriói, horvát és a macedón fiatalok élvezik a családi otthon kényelmét, ők átlagosan 32-33 éves koruk körül költöznek el a szülőktől, de a szerbek, szlovákok, olaszok, máltaiak és portugálok is csak 30 éves koruk után akarnak - vagy tudnak - lemondani a szülői otthon melegéről.


A fiúk költöznek el később


Szinte az összes uniós tagállamban megfigyelhető, hogy a lányok hamarabb kirepülnek a családi fészekből: míg a férfiak átlagosan 27,4 éves korukig várnak a költözéssel, addig a nők esetében ez az életkor 25,4 év. Ez alól az egyetlen kivételt Svédország jelenti, ahol a lányok csak 0,1 évvel a fiatalemberek után kezdenek önálló életet. A legnagyobb szakadék a nemek között Romániában tapasztalható: a nők nálunk átlagosan 25,5 évesen hagyják el a szülői házat, a férfiaknak viszont ez csak 30 évesen adatik meg.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: